Kerst minimaal MAXIMAAL

Hallo!

Kerst draait vaak om meer, meer, meer.
Je wilt het anders, maar hoe?

Volg in de weken 47 t/m 51 mijn briefwisseling met Irene van Irene-Interieur.
Irene helpt je om je huiselijke leven simpeler, mooier en beter te maken.

Warme wintergroet van ons!

Suzy   & Irene

 

Week 47

Lieve Irene,

Hoe vier je maximaal Kerst met een minimal lifestyle? Een interessante vraag vind ik. Zeker omdat voor mij Kerst in ieder geval drie maanden van het jaar beslaat. En dan is deze berekening nog aan de zuinige kant. Ik leef graag in Kersttijd. Voor mij is dat troostrijk. Met een druk op de knop kan ik er heen. Noem het vrolijk escapisme. Mijn oren, ogen en neus zijn dan extra scherp afgesteld en pakken alles wat ze pakken kunnen in Winter Wonderland. Het kost weinig en je hebt er weinig spullen voor nodig: een warme droge plek, een kaars, een goede playlist, een brandertje met wat olie en eventueel een mini kersttafereeltje.

Vanaf eind september begin ik te luisteren naar muziek die in mijn jeugd ook vanaf oktober in Venezuela en op Aruba gedraaid werd. Ik kan wonen in die muziek. Het is één van de warmste en prettigst zittende vesten die ik ken. Celia Cruz en Sonora Matancera, Nancy Ramos, Billos Caracas Boys, Un solo Pueblo (Maria dale paleta..), Las gaitas de Joselo, Doble R SSS. Maar ook veel Amerikaanse crooners.

In een volgende brief meer over deze muziek. Ik wil je nog graag twee dingen vertellen in deze brief. Wist je dat ik een tijdje heb overwogen om me als Hibernal consultant in de markt te zetten? Je kunt bij Mary-Ann terecht voor al je sfeeradviezen en product(ies)/(en) voor de Wintertijd. Eigenlijk nog best wel een goed idee. Ik eindig mijn eerste brief aan jou met dit voorstel:

Ik vind kledingruilparty’s altijd awkward, moet je weten. Omdat niemand mijn maat heeft op één of andere manier. Laten we eens een one size fits all ruilparty organiseren. Voor Kerstversiering!

Een warme wintergroet,

Suzy 

Lieve Suzy,

Volgens mij heb jij helemaal door hoe je maximaal Kerst kan vieren ‘ondanks’ een minimale lifestyle. Zoals je concludeert heb je daar immers weinig voor nodig; het gaat om de sfeer! En die is uitstekend te creëren met alles wat jij noemt. Wat mij betreft hoort daar dan nog één of meer dierbare bij (desnoods je hond of kat met speciaal rendier-voer) (ah nee zielig!).

Om nog even door te gaan op de kerstgeur: jouw tip voor een brandertje met wat olie heb ik meteen opgevolgd. In een mini emaille pannetje dat ik nog had, deed ik wat water en sinaasappelolie. Een theelicht vond ik bij de kringloop. Uit mijn kruidenkastje voegde ik kaneelstokjes, kardemom en steranijs toe. Ruikt overheerlijk en sfeervol! En door het water dat verdampt is het ook nog eens goed voor de luchtvochtigheid, die in de winterperiode altijd lager is. Daar zijn je huid en planten ook weer blij mee.   

Daarbij kijk ik enórm uit naar de op bestelling gemaakte kerstkrans met o.a. geurende eucalyptus en dennentakken, die eind november wordt bezorgd. Zijn kransen soms een beetje truttig, dat is deze totaal niet. Kijk maar eens op de site van de makers: Blomsterkrans. Een knijphoudertje met kaarsje erin en mijn kersttafereeltje is af!

Tot slot nog even over jouw idee voor de ‘one size fits all kerstversiering ruilparty’: ik vind het een super plan! Ik heb zowaar nog wat kerstballen over, maar die gaan we waarschijnlijk bij mijn oma in de boom hangen. Nu alleen datum en locatie nog; is het niet zo dat jij tegenwoordig de perfecte woonkamer hebt om mensen in te ontvangen?

Liefs van Irene

PS Heb jij -als Hibernal consultant- nog tips voor me? Dan kom ik er misschien meteen achter wat het met Kerst te maken heeft?”

Week 48

Lieve Irene,

Hahaha, de ruilparty! Die ís al een tip van de Hibernal consultant voor Kerst minimaal MAXIMAAL. Een andere is voor winkeliers: zorg voor wat live muziek in wintertijd in je zaak. Dit jaar in ieder geval op zaterdag 23 december.

By the way: die kransen (uit je brief): to d i e for!!! Heb je de jouwe al in huis? Ik heb zelf al een kleine boom in huis gehaald voor in mijn atelier. In onze opslagruimte vond ik nog twee plantenpotten waar hij perfect in past. Ik ben helemaal happy!

Langzaam sijpelt wat meer van mijn identiteit als conceptueel kunstenaar door de briefwisseling heen. Ik speel graag met woorden, taal, betekenis, terminologieën, etc. In zo’n spelmoment bedacht de Hibernal consultant. Zo lijkt het me ook een waanzinnig idee om een webshop te maken waarop je beroepen en bedrijfsideeën verkoopt. Afrekenen met IDeal of PayPal.

But first things first: One Size fits all ruilparty ©.

Wat dacht je van woensdagavond 6 december. Als de Goed Heiligman met zijn gevolg de hielen gelicht heeft dansen de muizen bij mij op tafel. Tussen 19-21u zorg ik voor Glühwein en een Kerstknabbel. Ik heb altijd een kraam voor mijn deur willen hebben rond kersttijd. Maar nu puntje bij paaltje komt denk ik dat ik toch voor mijn woonkamer ga. Bibberzzz…Of moet ik de mensen de tijd geven (en mezelf ook ) om de mottenballen in te duiken. Dan is donderdag 14 december een beter idee. In Utrecht. Ja, leuk!

Liefs,

Suzy Snowflake

Lieve Suzy,

Die Kerstruilparty op 14 december staat genoteerd! Ik verheug me nu al sowieso op de Glühwein. En ik heb er een Facebook-event van aangemaakt, dan kan iedereen zich aanmelden voor dit minimale festijn. Over Facebook en kransen gesproken: ik heb een unboxing video opgenomen van De Krans. Hierboven zag je al de foto, maar mocht je wat tijd te doden hebben of echt zijn geïnteresseerd (haha), dan kan je de video op mijn pagina bekijken. Eén van mijn beste aankopen van het jaar! En wat super dat je een leuk boompje hebt in een pot die je nog had! Waren dat er écht nog maar twee, die potten?

Graag breng ik je een zeer minimale Kerst onder de aandacht en dat is die van daklozen. Maximaal kunnen wij die niet maken, maar misschien is er wel maximaal begrip te kweken? Want dat je in ons land niet dakloos hoeft te zijn, wat ik altijd dacht, schijnt wat makkelijk gedacht te zijn. Kijk vooral eens naar de docu die Dragan Bakema eerder maakte in de aanloop naar kerstavond. Wat leef je dan zelf ineens enorm maximaal. Ik was er erg van onder de indruk. Maakt het misschien ook makkelijker om de Kerst minimaal te vieren maar maximaal te voelen?

Tot slot vertel ik je nog graag over mijn kerstkaart plannen. Elk jaar denk ik: ik schrijf gewoon een páár kaarten. Maar dat worden er dan steeds meer. Dit jaar doe ik het anders! Ik stuur 1 kaart. Aan mijn oma zonder internet. Verder krijgt iedereen een geweldig gave digitale kerstkaart van me, die je ook nog kan opslaan als achtergrond op je telefoon. Linda van Kuukeluus heeft haar ontwerp voor mij digitaal gemaakt. Het geld dat ik zo bespaar, doneer ik aan het Nederlandse initiatief  The Sheltersuit. Sinds de kou van de laatste dagen zal dat extra nodig zijn. Mocht je nou toch alsnog graag kerstkaarten sturen, koop ze dan bij een kleine ondernemer zoals Linda. En besparen op je postzegels kan dan weer via Sandd.  Wat zijn jouw plannen op dit gebied, Suzy?

Liefs van Irene

PS Ik hoorde geruchten over je eigen website? Vertel, vertel!!”

Week 49

Lieve Irene,

Kerstkaarten en ik. Elk jaar weer een probleem/gevecht. Die nooit bevredigend eindigt. Wel of niet doen? Wie krijgen er allemaal één? Zelfgemaakt of kant en klaar? Ai, ik ben inmiddels al te laat voor de kaarten naar Aruba. Dank je wel voor je kleine GROOTSE oplossing voor dit euvel. Een donatie aan The Sheltersuit is een uitstekend idee i.p.v. Kerstkaarten. Mijn kaartjesdilemma valt zo in het niet bij de kou van een dakloze.

Ja, dat heb je goed gehoord. Er wordt ‘as we speak’ een digitaal huis voor mij gebouwd. Een huis waar ik in kan wonen. Het hele jaar door. Een warm winters huis. Cool, hè?!

Kerst is voor mij ook tijd voor cadeaus. Wat geef ik het best aan iemand who’s living la vida minimal? Jij hebt vast wat ideeën, zo ken ik je wel 😉

Zelf merkte ik met Sinterklaas dat ik het allerliefste tijd en aandacht wilde vragen/krijgen. Maar hoe geef je dat? Ik bedoel qua verpakking en presentatie? Hoe maak je dat tastbaar, zeg maar? Want inpakken en uitpakken vind ik leuk!!  Heb je tips?

Ik heb zelf een paar jaar geleden voor een dierbare vriendin OPEN ME gemaakt.

Met een begeleidend briefje: ‘Als je me opent stopt de tijd en heb je alle tijd.’ (Zij wilde heel graag tijd hebben om mooie brieven te schrijven en dan rustig af te wachten op antwoord.)

Voor nu:

Lekker op de bank naast een lief iemand met een warm kopje thee, dat is wat ik je wens!

Liefs,

Suzy Snowflake 

Ps.: I just L O V E that unboxing video!

Lieve Suzy,

Tijd (en aandacht), dat is een groot goed. En een geweldig iets om cadeau te krijgen of te geven. En zeer minimalistisch! Het neemt immers geen ruimte in, althans in centimeters. Je hebt het wel nodig in deze tijd, bijvoorbeeld om die kerstkaarten te schrijven. Want ook al zijn ze dan digitaal, er komt wel een persoonlijke boodschap bij. Op die manier geef je de ontvangers alvast wat van jóuw tijd en aandacht (tip 1).

Even tussendoor: je eigen digitale woonhuis! Mag iedereen dan bij je naar binnen gluren Suzy? Over hoeveel tijd is je tweede huisje klaar? Hoe ziet je plattegrond eruit? Heeft het nog een binding met Kerst minimaal MAXIMAAL?

Goed. Tijdcadeautips! Jouw voorbeeld vond ik alvast geweldig! Ik heb er nog één. Geef eerst jezélf tijd cadeau.

Kies vaste momenten uit waarop je Wifi-loos bent en dus niet bereikbaar via e-mail of sociale media. Schakel de data in je telefoon gedurende die momenten uit. Je kan dan nog wel gebeld worden, dus voor iets dringends ben je gewoon bereikbaar. Dan heb je genoeg tijd om je kerstkaarten te schrijven of om met aandacht cadeaus* te bedenken. Als je zelf meer tijd hebt, geef je die vervolgens ook weer sneller aan anderen. Bijvoorbeeld door jezelf als oppas aan te bieden zodat de ouders samen tijd voor zichzelf hebben.

Wat je dan inderdaad wel mist, is echt iets geven of uitpakken. Daar heb ik dan weer een ultieme tip (3) voor, al zeg ik het zelf: de tijdcapsule.

Je kan er één maken voor jezelf of voor een (on)bekende ander over tig jaar. Ik heb van mijn schoonmoeder zulke tijd cadeau gekregen (lees: ik kreeg geld en kocht de capsule) en ik verwacht die tijd snel binnen (tijd voor een nieuwe unboxing video, zo lijkt het!). Je hoeft er natuurlijk geen geld aan uit te geven, je kan met allerhande huis- tuin- en keukenmiddelen al een heel eind komen. Het lijkt mij dé manier om je kerstdagen door te brengen. Bepalen voor wie en wanneer en in welk blikje of oud broodtrommeltje en waar bewaar je het dan en wat doe je er dan in (foto’s, kranten, te schrijven brieven, de kersthits van het moment enz. Ook een goede manier om van je lelijke kersttrui af te komen)?

Of de tussenversie: koop of maak een enveloppenboekje en geef het cadeau. Dit is eerst tijd voor de schrijver, en later tijd voor de lezer. En je kan het nog inpakken ook 😉

Kortom, in welke versie ook: ik ben er  Z E E R  enthousiast over!

Inmiddels zit ik op die bank met dat warme kopje thee. Met twee lieve iemanden. Het is heerlijk!

Jou wens ik een mooie eerste tijd in je nieuwe fijne warme winterhuis toe. Ik hoop snel op bezoek te kunnen komen!

Liefs van Irene

PS Er is inmiddels een nieuwe Homeless Experience te zien, namelijk met Ima uit Wie is de Mol?-2017!

*goede cadeaus voor een minimalist zijn dingen die op of weg kunnen (kaarsen, eten, drinken, een boek dat je door kan geven) of natuurlijk ervaringen. Zoals samen aan je eigen tijdcapsule werken 😉

Week 50

Lieve Irene,

Als je nog sneeuw kan zien: mijn digitale huis is af en it’s allowed to take a peek 😉 > www.ilovechristmas.nl
Wat een boel te gekke tips om aandacht en tijd cadeau te geven had je! Dank je wel!

Vandaag wil ik het met je hebben over Kerst en hooi. Kindeke Jezus lag bedekt met hooi in een kribbe. Lekker warm. Goed idee. Ik zeg maar altijd zo: zorg dat je je eigen kindeke -inner child- ook goed verzorgt. Van het hooi en de vork, weet je wel? Kerstbruggetje…

In mijn enthousiasme was het weer eens gebeurd. Ik baalde enorm maar wist dat het tijd was om te gaan snoeien in mijn sociale activiteiten. En zo gebeurde het dat ik je voorstelde om de ruilparty af te lasten. Balen, maar volgend jaar beter.

Hoe ga jij je dagen doorbrengen? Het wordt dit jaar een heel lang weekend. Welke tradities heb jij inmiddels ontwikkeld? Kijk je bepaalde film(s) of series, lees je heel veel, draag je daarbij een onesie? Wij vieren Kerstavond altijd met mijn zus en haar gezin. Lekker veel muziek, bijpraten, dollen, lekker eten en wat cadeautjes. Dit jaar is ze niet vrij met de Kerstdagen. De vrijdag voor Kerstmis eten we samen stamppot en ayaca. The best of both worlds 😉 én less is more, want Iedereen is dan moe en aan vakantie toe.

Mocht je naar de bioscoop gaan één van deze dagen dan is de animatiefilm Coco een aanrader. De kleine Beer en ik waren laatst tot op het bot ontroerd. Er zat ook een Frozen Kerstspecial van 20 minuten als voorfilm bij. Oh, wat was Suzy   in haar noppies!!

Groetjes,

Suzy  

Lieve Suzy,

De échte sneeuw is (gelukkig) weer even verdwenen, maar dan nog háált die het niet bij de sneeuw van jouw digitale huisje. Wat een heerlijke sneeuw, sfeer, beelden, teksten wonen er al met je in je kersthuis! Ik ben heel benieuwd hoe je het verder gaat inrichten. Minimaal en kersthuis klinkt als een rare combi, maar ik help je graag met inrichten 😉 En ik verheug me nu al op jouw kerstpost waar je je als bezoeker voor kan aanmelden.

Kerst lijkt me bij uitstek de tijd om tussendoor vooral je innerlijke kindeke niet te vergeten. Dat heb jij heel goed gedaan door te snijden in je sociale activiteiten. Daar kan menigeen een voorbeeld aan nemen. Soms moet je gewoon eerst aan jezelf denken. Ik zie de volgende ruilparty vanzelf wel verschijnen in je kerstpost!

Mijn weekend wordt twee dagen, namelijk alleen de kerstdagen. Verder werk ik in de winkel en daar heb ik erg veel zin in, ik hoop op veel drukte en gezellige klanten! En misschien op wat eigen minimalist module klanten na de Kerst 😉

Onze kersttraditie is altijd één dag met de familie (wij kunnen altijd aanschuiven, want zij hebben kinderen) en één dag met de bank uitgeschoven, dekbed erbij, kat in de buurt. En een beetje lekkers erbij te kijken, lezen, eten, drinken. Deze relaxte en minimale traditie bevalt ons uitstekend: we hebben toch eigenlijk weinig nodig.

Jouw kerstavond klinkt als een heerlijke mix van gezelligheid, ontspanning, lol en lekkers. Als een mooie periode met je dierbaren voordat je je vakantie kan gaan vieren. Ik wens je alvast heel erg veel plezier! Heb jij misschien een goed (vegetarisch) recept voor de mensen om eens uit te proberen? Eén dat stressvrij en overheerlijk is? Ik heb er in mijn volgende brief één voor het dessert.

Bedankt voor je fijne aanrader! Die klinkt als een mooie opwarmer voor onze kerst. Volgende week alweer onze laatste brief! Wat gaat het snel. Maar door brieven zet je de tijd even stil. Dat is extra fijn in de decembermaand. Tot volgende week!

Liefs,
Irene

PS Wist je dat je je voor mijn blog-updates tegenwoordig ook kan inschrijven? Ik ga dat zo zelf vast maar even doen 😉

Week 51

Lieve Irene,

Can you believe it? Alweer mijn laatste brief voor de Kerst aan jou. Het was een waar genoegen om met jou te pennen. Dank je wel. Ik vond het ontzettend leuk en leerzaam! Ook bedankt voor je complimenten voor mijn digihuis. Een shout-out naar Kees de Bouwer die dit mogelijk heeft gemaakt. Move over Bob ;)!

Jouw kersttraditie klinkt goed: warm en ontspannen! Ik wens veel mensen jouw Minimalist module toe als cadeau voor/in 2018.  Om het jaar met minder ballast te beginnen. Lichter, opgeruimd en fris. En ik heb me uiteraard ingeschreven voor jouw blogupdates.

Een goed vegetarisch recept dat stressvrij en overheerlijk is. In deze tijden geen sinecure voor Suzy  🙂 . Hoe kom je gezond etend en stressvrij deze dagen door? Schier onmogelijk. Ik jongleer me suf. Balletje, balletje, stressballen of moet ik zeggen anti-stressballen, kerstballen, ‘Heb je ballen? Kom ze ruilen!’ Nee, dat was de slogan voor volgend jaar LOL.

Alle gekheid op een stokje. Ik vind de bal een mooie vorm. Een ring is rond en heeft geen einde. Maar een bal is vol en niet hol. Rond, vol en zacht. Ik houd ervan. Daarom een gerecht waarin de zwarte olijf, de snacktomaat en de mozzarellabolletjes een hoofdrol spelen, maar vlak het vehikel voor dit lekkers niet uit: de amazing gnocchi!

Wil je het proberen? Volg dan het volgende stappenplan:

 1. Maak of koop je favo pesto
 2. Koop verder:
  1. Een pak gnocchi
  2. Zwarte olijven
  3. Snacktomaatjes
  4. Mozzarella-bolletjes (mini)

 

 1. Kook de gnocchi en giet ze af
 2. Voeg de pesto, olijven, tomaatjes en kaasbolletjes toe
 3. Goed roeren: et voilà! Je moves gemaakt in de keuken!
 4. Kruip nu lekker op de bank met je warme maaltijd met op de achtergrond je lievelingsmuziek
 5. Sluit je ogen, haal diep adem en adem rustig uit
 6. Voel de electricity zich door je hele lijf verspreiden… Je weet dat je leeft!

Ik wens je hele fijne feestdagen en een warm en stralend 2018!

Alle goeds en tot snel voor een bakkie bij Chummy!

Suzy 

Lieve Suzy,

Lieve Suzy!

Wat zijn de weken snel gegaan en wat vond ik het leuk om met je te schrijven. Ik keek echt uit naar je brieven. Ik hoop dat we niet alleen elkaar, maar ook anderen hebben kunnen inspireren tot een minimale Kerst. Of zelfs tot een minimale start van 2018, om op die manier uiteindelijk maximaal te kunnen leven. 

Je recept klinkt overheerlijk en volkomen stressloos! Dan heb ik het perfecte dessert. Dat is niet alleen vegetarisch, maar zelfs ook veganistisch (als je dat zou willen).

Volg daarvoor het volgende stappenplan:

 1. Koop plantaardig bladerdeeg en plantaardige boter
 2. Zorg verder voor:
  1. kaneel
  2. suiker (dat kan van alle suikers zijn: bruine, basterd, kristal, kokospalm, enz.)
  3. een velletje bakpapier
  4. anijspoeder en vanillepoeder

 

 1. Verwarm de oven voor volgens de gebruiksaanwijzing van het bladerdeeg
 2. Smelt de boter en rol intussen het deeg uit
 3. Besmeer het deeg met de gesmolten boter
 4. Bestrooi dit royaal / naar smaak met de kaneel en de suiker
 5. Rol het deeg op en snijd in mooie gelijke plakjes
 6. Leg de plakjes op een bakplaat met het bakpapier
 7. Ca. 10-15 minuten in de oven en klaar is Kees!

Als je nou goed hebt opgelet, heb je gezien dat de anijs en vanille niet in dit recept zijn verwerkt. Dat klopt, want die zijn voor in de begeleidende koffie:

Vóór je de (perfect opgeklopte havermelk en) koffie in je beker giet, strooi je daar wat anijs- en vanillepoeder in; goed roeren. Glaasje water erbij serveren en je hebt wat mij betreft het perfecte stressloze winterdessert voor tijdens de kerstdagen te pakken.

Nogmaals dankjewel voor je post aan mij! Ik wens jou veel creativiteit en een levendig kersthuis toe voor/in 2018! En als de koffie bij Chummy te lang duurt, stuur ik misschien wel een kerstkaartje naar je digihouse. Ergens in de lente ofzo.

Liefs,

Irene

 

PS De eerste foto vond ik het perfecte mini-moodboard voor de Kerst: warm, natuurlijk, kruidig, eenvoudig en eventueel wat creativiteit. Dat wilde ik jou en mogelijke meelezers niet onthouden.